SLETTEN/NARSARSUAQ

NARSARSUAQ//SLETTEN er et multiperformanceprojekt efter idé og instruktion af Hanne Trap Friis. I fem korte forestillinger sættes spot på følgerne af urbaniseringen og lukningen af bygderne omkring Nuuk fra 1960’erne frem til i dag. Der berettes om de menneskeliv, der var nødsaget til at tilpasse sig omstændighederne, hvilket for nogle var umuligt. Mens nogle lykkedes og formåede at skabe gode, stærke familier, mistede andre sig selv og deres identitet.

Narsarsuaq (på dansk Sletten) er netop navnet på de store boligblokke, som mange grønlændere fra kystområderne blev tvunget til at flytte ind i, og det var også i disse blokke, forestillingen i 2019 fik premiere under Nuuk Nordisk Festival. Forestillingerne er blivet til i samarbejde med nogle af Grønlands bedste skuespillere, dansere og forfattere og skildres i forskellige teatrale former: monolog, drama, dans og drama. De kan både opleves samlet og hver for sig og spilles alle på dansk.

G60 var den store centraliseringsstrategi, som den danske stat igangsatte og flyttede beboerne i bygderne til de store byer – ofte i betonblokke, som f.eks Sletten i Nuuk. Det forårsagede identitetskrise hos mange grønlændere, som også den dag i dag er påvirkede. Hvad var deres rolle nu, hvor eksempelvis fangeren ikke længere havde sit hverv og fangstområder?

Samtlige forestillinger er instrueret af Hanne Trap Friis. Traileren er klippet af Michael Lindskov Jacobsen. Alle film credits går til Ànorâk Film.

Blok 4 er den prisvindende forfatter Kim Leines første teaterstykke. Vi møder danske Søren, der er bosiddende i Sletten med sin kone Marianne og deres to børn. Søren forelsker sig hovedkulds i den  grønlandske kvinde Aviaja, som også bor i betonblokkene.
’BLOK 4’  er skrevet med Leines skarpe pen, og forestillingen er på samme tid  en kærlighedshistorie, en erotisk tragedie samt en rammende histo rie om forholdet mellem danskeren og grønlænderen.

Af: Kim Leine
Medvirkende: Helene Kvint,  Karina Møller  og Thomas Knuth.
Instruktion: Hanne Trap Friis
Oversættelse: Karina Møller, performerne

Udsigt er den grønlandske skuespiller Makka Kleists gribende fortælling om skæbner, der mærker tvangscentraliseringen på egen krop. Hun beretter om dengang hendes familie blev tvunget til at forlade bygden og flytte ind i betonen, om manden der måtte dræbe sine 16 hunde og om glæden ved at få rindende vand. Forestillingen har gjort stort indtryk på publikum såvel som anmeldere og er tilgængelig for selvstændig turné. Læs mere her.

Af og med: Makka Kleist
Instruktion: Hanne Trap Friis
Oversættelse: Makka Kleist

Husker du Lisa omhandler det aldrig opklarede mord på kvinden Lisa i blok 6 i 1985. Vi møder Lisa igen, som ønsker, at vi skal huske hende. I et drama, der veksler mellem de forskellige mordere, Lisas fortælling og samtalen om, at vi aldrig må glemme menneskers liv og fortællinger, kommer vi alle tæt på en uløst og berømt fortælling fra Sletten.

Med: Klaus Geisler and Majbritt Bech

I Boy Meets Concrete undersøges Sletten fra et materielt perspektiv. Den hårde, kølige beton bliver fokus i en sensorisk danseperformance, hvorigennem fortællingerne om Nuuk fortolkes. Hvordan møder den bløde menneskelige krop og sjæl betonen og byen? Betonen vækkes til live gennem dansernes bevægelser og gennem den elektroniske musik.

Med: Erlend Auestad Danielsen og Raphaël Eder Kastling

I Zombieland er baseret på historier fra novellesamlingen Zombieland af Sørine Steenholdt. Det er en hardcore, fysisk og poetisk site-specific forestilling fyldt med ungdommelige drømme, frygt og håb. Det akkompagneres af et storslået lydunivers skabt af en lysende komet på den grønlandske musikscene.

Med: Hans-Henrik Suersaq Poulsen, Nukakkuluk Kreutzmann og Amisuna Berthelsen